Till Emma sexton år

(Skoluppgift där jag skulle skriva brev till mig själv som tonåring.)
 

Till Emma sexton år

 

Det är april 2021. Jag ligger i min flickväns säng i Stockholm, med en av hennes katter sovande mellan fötterna. Jag vet hur många känslor som kastas runt i dig nu. Du är glad, du är lättad, men någonstans är du besviken. Men nej, det är inte den flickvän du tänker på. Det är någon helt annan. Nu kan jag nästan känna din oro, för du tänker att om du lämnar din flickvän kommer hon att ta livet av sig. Det gör hon inte. Hon lever och har två barn. Ja, hon har barn och ja, hon kan ta hand om dem. Och nej, de är inte med dig. Du klarade av att lämna henne.

 

Jag vet att det är svårt, Emma. Jag vet hur trött du är på att springa efter folk som inte vill ha dig där. Hur du håller alla skratt mot hjärtat och hoppas att de ska bli fler. Men det kommer att bli lättare. Du hatar när andra säger så, jag vet, men lyssna. Du kommer ha människor omkring dig som älskar dig och som inte kräver att du ska ge upp hela dig själv. De kommer att vara dina vänner på riktigt. Du kommer att ha saker att göra på alla tomma dagar och skratt som känns i hela kroppen. Du kommer inte att hata dig själv lika mycket som du gör nu, för det finns inget att hata. Låt ingen lura dig att det finns saker i dig att hata. Det finns saker att förbättra, alltid, men det är inte samma sak. Saker att älska däremot finns det massor, och att vara stolt över. Som att du har skrivit en bok som är utgiven och spelat in skivor. Läs det där igen. Igen. Säg det högt. Det har hänt.

 

Och du, en sak till. Det där som skriker i ditt huvud ibland, det du kallar demon, det du inte hittar ord för. Det finns på riktigt. Det finns ord för det och jag har de orden nu. Det är vad du tror att det är. Det du läste om och kände igen dig i. Du är inte galen, Emma. Det är inte fel på dig. Du kommer klara dig, jag lovar. I april 2021 kommer du vara i ett förhållande som gör dig lycklig och ha vänner omkring dig. Det ordnar sig. Till och med det allra värsta.

 

Med mycket kärlek

Emma 26 år


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0